2012. április 7., szombat

Április 8.

Az emberszeretet világnapja [Svetski dan čovekoljublja (filantropije) / World Philantrophy Day]

Április nyolcadikát az „Emberszeretet világnapjaként" tartják számon. Ugyan ennek eredetéről ellentmondásos információk láttak napvilágot.
Természetesen ez nem jelenti azt, hogy egyetlen napon kellene bepótolnunk azokat a mulasztásokat, melyeket a mindennapok során elszalasztunk. A szeretetet, a toleranciát és az elfogadást naponta gyakorolni kellene. A többi világnappal ellentétben, az Emberszeretet világnapja kevés figyelmet kap úgy az emberek, mint a média részéről. Ugyan a szeretet minden ember számára ennek az érzésnek más és más aspektusát jelenti, hivatalos meghatározás szerint nem más, mint a másik ember vélekedésének, gondolatainak, álmainak tisztelete, együttérzés a hibáiban, és az az elv, hogy kisebb áldozatot hozunk azért, hogy neki ne kelljen nagyobb áldozatot hoznia.
Ezen a napon igyekezzünk nagyobb figyelmet szentelni embertársaink problémái iránt, hallgassuk meg őket, ha hozzánk fordulnak segítségért. Önzetlenül, gyakoroljunk türelmet és toleranciát, legyünk megértőbbek a körülöttünk lévőkkel, és igyekezzünk valami jót tenni úgy, hogy ezért semmit nem várunk cserébe. Az Emberszeretet világnapja alkalmából a Quimby együttes énekese és zenésze, Varga Lívius szerzett egy dalt, ami stílszerűen embertársaink elfogadásáról szól. Amint a dal szerzője is vallja: „szeretetet adni anélkül is nagyon jó, hogy annak viszonzását várnánk".


Roma világnap (Svetski dan Roma / Romano Dija / World Roma Day)

1971-ben Londonban tartották a romák első világkongresszusát, amelyen az Indiából és a további húsz országból érkezett küldöttek elfogadták a roma nép szimbólumát, zászlaját, himnuszát. Ennek emlékére nyilvánította az 1990-ben, Varsóban összeült IV IRU (International Romani Union) kongresszus április 8-át a romák nemzetközi napjává. (Március 19. a cigányság világnapja, április első hétvégéje pedig a Roma Kultúra Napja Magyarországon!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése