2012. április 22., vasárnap

Április 22.

A Föld napja [Dan planete Zemlje / (Planet) Earth Day]

A Föld Napjának alapgondolata, az Egyesült Államokban élő, akkor egyetemi hallgató, Denis Hayes ötlete volt. Az első ünnepre 1970. április 22-én került sor, amelyen mintegy 25 millió amerikai vett részt, hogy felhívja a figyelmet bolygónk romló környezeti állapotára. Ezt követően az USA-ban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, valamint új környezetvédő szervezetek alakultak. A második Föld Napja húsz évvel késöbb került megrendezésre. Magyarországon azóta minden évben megünneplésre kerül.
Denis Hayes és barátai 1989-ben, Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot. Ma már szinte az egész Földre kiterjed az általuk kezdeményezett mozgalom, és ezernél több szervezet vesz részt benne. A világnap célja, hogy tiltakozó akciókkal hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. (Oktober 21. a Földünkért világnap!)


Holocaust Emléknap (Dan sećanja na holokaust / Holocaust Memorial Day, Yom ha Shoah)


Az ún. Yom ha Shoah (Jom Hásoá), a pusztítás gyásznapja Izraelben. A varsói gettólázadás – 1943. április 19. – kitörésének évfordulója alkalmából az izraeli kormány döntése értelmében minden évben megemlékeznek a második világháború 6 millió zsidó áldozatáról. Az emlékezés már túllépett Izrael határain és szerte a világban a kegyetlen fájdalom napja lett. A Gergely-naptár szerint minden évben más napra esik, a zsidó naptár szerint Niszán (Nissan) hó 27. napja, 2008-ban április 22.
Szerbiában ezen a napon emlékeznek meg a második világháború holocaust, a népírtás
és a fasizmus többi áldozatáról (Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu).
(Január 27. a holocaust áldozatainak nemzetközi emléknapja, április 16. pedig a magyar holokauszt napja!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése