2012. március 20., kedd

Szabad és tárgyilagos sajtót!

Beszélgetés a Napleány-díjas Fischer Jenővel

Fischer Jenő, a Magyar Szó újságírója kapta az idén a Napleány-díjat. Az elismerést március 15-én, a magyar sajtó napján, ünnepség keretében nyújtották át. Ebből az alkalomból készült a rövid beszélgetés a kitüntetettel.

Élhet-e az újságíró mindig a sajtószabadság lehetőségével?

A sajtószabadság óriási érték. Forráshoz hasonlítanám: hol csörgedezik, hol buzog. Az újságíró ehhez alkalmazkodik. Mindig talál módot arra, hogy kifejtse gondolatait. Olykor rákényszerül, hogy a sorok között mondja el. A sajtószabadság nem sérülhet. A történelemből tudjuk, hogy olyanok kerülhetnek hatalomra, akiknek a demokrácia semmi sem jelent. Durván úgy is fogalmazhatnánk, hogy a csőcselék. A Révai Nagy Lexikona igen szakszerűen és igen elgondolkodtatóan meghatározza a csőcselék fogalmát. Azt olvashatjuk, hogy nem függ sem iskolai végzettségtől, sem pedig vagyoni állapottól.

Milyennek szeretné látni a vajdasági magyar sajtót?

A vajdasági magyar sajtó legyen szabad és tárgyilagos, emellett adjon hangot az olvasók elvárásainak, óhajainak is. Őrködjön ébren a sajtó szabadsága fölött! Ez olyan vívmány, ami semmi mással nem pótolható.

Jergić Julianna
http://www.vajma.info/cikk/tukor/4819/Szabad-es-targyilagos-sajtot.html,2012. március 19. [12:00]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése