2012. március 22., csütörtök

Március 22.

A víz világnapja (Svetski dan vode / World Day for Water, World Water Day)

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése – a világszervezet Környezet és Fejlődés Konferenciájának (UNCED) javaslatára – 1992. december 22-i A/RES/47/193 számú határozatával március 22-ét a Víz Világnapjává nyilvánította, amelyről első alkalommal 1993-ban emlékeztek meg. Ezzel a határozattal kifejezésre juttatták annak fontosságát, hogy a vízgazdálkodás a gazdasági termelés és a szociális jólét alapja, és ezek a rendelkezésre álló víz mennyiségétől és minőségétől függnek, felhívták a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontos szerepére életünkben.
Amint a népesség és a gazdasági tevékenység növekszik, sok országban vízhiány áll elő, amely a gazdasági fejlődés korlátja lehet. Ezen kívül a vízkészlet védelme és a fenntartható gazdálkodás igényli a közfigyelmet helyi, országos, regionális és nemzetközi szinten. Cél, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét. A világnapon emlékezünk meg e természeti kincsünkről, minden évben más és más összefüggéseire rámutatva.


A magyar fordítók és tolmácsolók napja (Dan mađarskih prevodilaca i tumača / Hungarian Translators and Interpreters Day)

1974. március 22-én alakult meg az ELTE Bölcsészettudományi Karának Fordító- és Tolmácsképző Központja. Ennek emlékére 1999 óta március 22-én tartják a Magyar Fordítók és Tolmácsolók Napját



Az Arab Liga napja (Dan Arabske lige / Arab League Day)

Annak emlékére, hogy az Arab Ligát 1945-ben (néhol 1944-ben) ezen a napon alapította hét arab állam – Egyiptom, Irak, Jemen, Jordánia, Libanon, Szaúd-Arábia és Szíria –, a Kairóban aláírt alapokmánnyal.

Az Arab Államok Ligájának zászlaja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése