2012. március 31., szombat

Ada: tőke nélkül kerülhetnek MNT-hez a könyvtár alapítói jogai

Csonka Áron, Ada község képviselő-testületének elnöke szerint félretájékoztatják az embereket a Szarvas Gábor Könyvtár alapítói jogainak Magyar Nemzeti Tanácsra történő részbeni átruházásával kapcsolatban. Az alapítói jogok nem azonosak az alapító tőkével, hangsúlyozza továbbra is a kkt elnöke. A szerződés problematikus részeiről vagyonjogi kérdésekben illetékes önkormányzati, tartományi és köztársasági szervek véleményét kérte ki, a válaszig nem történhet előrelépés, hacsak az MNT nem áll el a vagyoni kitételtől.
– Az elmúlt hetekben Ada község egyes tisztségviselőinek állítása szerint az alapítói jogok részbeni átvitelének elmaradása hátrányos helyzetbe hozhatja a könyvtár működését és pályázati lehetőségét korlátozná – fogalmazott Csonka. – Tudni kell, hogy Ada Község Képviselő-testülete a 02-27/2011 01 iratszám alatt elfogadta azt a határozatot, amellyel az adai Szarvas Gábor Könyvtár alapítói jogainak ötven százaléka átkerülhet az MNT-re. Ez az a határozat szerint Ada község képviselő-testületének elnöke az, aki ezt a szerződést, a községi tanács jóváhagyását követően, a törvénnyel összhangban aláírhatja.
Csonka elmondása szerint a községi tanács egy olyan szerződésre adta előzetes jóváhagyását, amely a második szakaszában előirányozza, hogy a szerződő felek egyetértenek az intézmény, ebben az esetben a könyvtár alapító tőkéjének ötven százalékos mértékben a Magyar Nemzeti Tanácsra történő átruházására, az eddigi alapító részéről. Ezzel szemben a nemzeti tanácsokról szóló törvény huszonnegyedik szakasza az átruházás esetében csak az alapítói jogok átvitelét teszi lehetővé, míg az alapítói tőkéről nem tesz említést. Csonka szerint itt van továbbra is az, ami problematikus.
– A törvény az alapítói jogok átruházását irányozza elő, és az nem is vitatott. Viszont az alapítói tőkéről nem tesz említést. Tudjuk azt, hogy a könyvtár egy államilag alapított intézmény, aminek alapító tőkéjét teljes egészében az önkormányzat adta. Az alapító tőkéhez a Magyar Nemzeti Tanács nem járult hozzá, az alapítói jog és alapítói tőke pedig nem egy és ugyanaz. A nemzeti tanácsokról szóló törvény értelmében tőke nem illeti meg a Magyar Nemzeti Tanácsot.
A képviselő-testület elnöke elmondta, az önkormányzati tisztségviselőknek olyan esetekben, amikor vagyonjogi viszonyokat érint valamilyen szerződés, először a községi vagyonjogi ügyészhez kell fordulniuk. És ezt a községi tanács ebben az esetben elmulasztotta.
– Itt külön megjegyezném, hogy a képviselő-testület által elfogadott határozat az alapítói jogok átruházásáról is azt mondja ki, hogy a törvény által előírt rendelkezésekhez kell tartanunk magunkat. Tehát, már a kkt határozat sem teszi lehetővé, hogy egy ilyen szerződés jóvá legyen hagyva a községi tanács részéről. Számomra ezek után megfogalmazódik néhány kérdés. Az egyik az, hogy szándékosságról, tudatlanságról, figyelmetlenségről van-e szó, vagy netalán politikai indíttatásról, pártérdekek érvényesítéséről. Legfőképpen egy olyan tisztségviselő részéről, aki a soron következő választásokon a polgármesteri tisztségre is pályázhat.
Csonka elmondta, mivel vagyonjogi kérdésekről van szó, és célja betartani a törvényesség kereteit, előzetes véleményt kért az illetékes szervektől.
– Intézkedtünk, megtettem ezeket a lépéseket, elindítottuk a folyamatot, és addig, amíg ezektől a szervektől nem kapunk választ, nem léphetünk tovább. Ha az MNT hajlandó arra, hogy újból áttekintse ezt a szerződést, és az alapítói tőkét, mint olyat, kivegye a szerződésből, akkor egy újabb lehetőség áll előttünk, hogy a szerződést a törvénnyel összhangban aláírjuk. Amíg a szerződés az alapítói tőkéről szóló kitételt tartalmazza, addig meg kell várnunk az illetékes önkormányzati, tartományi és köztársasági szervek válaszát.

(pzs)
http://www.vajma.info/cikk/tukor/4834/Ada-toke-nelkul-kerulhetnek-MNT-hez-a-konyvtar-alapitoi-jogai.html, 2012. március 29. [11:07]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése