2012. február 29., szerda

Március 1.

A nukleáris fegyverek elleni harc nemzetközi napja (Međunarodni dan borbe protiv nuklearnog oružja / International Day for the Abolishment of Nuclear Weapons)

1954. március 1-jén az USA hidrogénbomba kísérletet hajtott végre a Bikini-szigeteken, minek következtében egy Fukuru Maru japán halászhajó legénysége radioaktív sugárfertőzést kapott. 1964 óta Japánban ez alkalomból békenapot tartanak, és világszerte a nukleáris fegyverek elleni harcra szólítanak fel. (Lásd még augusztus 6-át, a nukleáris fegyverek betiltásáért folyó harc világnapját!)

Amerikai kísérleti hidrogénbomba-robbantás
a Bikini-szigeteken (1954. március 27.)




A polgári védelem világnapja (Svetski dan civilne zaštite / World Civil Defence Day)


A Nemzetközi Polgári Védelmi Világszervezet (ICDO) 1972. március 1-jén alakult meg. Erre emlékezve a Polgári Védelem Világnapjának megrendezéséről a 20. évfordulón, 1992-ben határoztak. Az azóta tartott világnapon világszerte látványos mentési gyakorlatokat rendeznek.



Nemzetközi nap a halálbüntetés eltörléséért (Međunarodni dan za ukidanje smrtne kazne / International Death Penalty Abolition Day)

Ezt a napot annak emlékére tartják, hogy 1847-ben Michigan (USA) államban, a világon az angol nyelvterületű államok közül elsőként hivatalosan megszüntették a halálbüntetést. Ezen a napon emlékeznek az erőszakos bűncselekmények áldozataira és túlélőire, azokra – a bűnösökre vagy ártatlanokra –, akiket az állam kivégzett, illetve a még életben levőkre, de ez a nap a hálálbüntetés alternatívájával kapcsolatos oktatás és akció fokozásának a napja is. (Október 10., a halálbüntetés elleni harc világnapja és a halálbüntetés eltörlésének európai napja!)


Haditechnikai kutatók és fejlesztők napja (Magyarországon) [Dan istraživača i razvijača ratne tehnike (u Mađarskoj) / Day of Military Engineer Research and Development (in Hungary)]

Annak emlékére tartják, hogy a Magyar Királyi Haditechnikai Intézet a nyilvánosság előtt 1930. március elsején alakult meg. A napot 1994. március 1-jén rendezték meg első ízben. A Haditechnikai Intézet 2000-től mint a Honvédelmi Minisztérium Technológai Hivatala működik tovább.


Március első hete
A DJ-k (discjockeyok/lemezlovasok) világnapja [Svetski dan DJ-a (disk-džokeja) / World DJ Day)

Minden év március első hetében a Világ DJ Alapja (World DJ Fund) egyhetes zenei rendezvénysorozatot szervez, amelynek csúcspontja a DJ-k világnapja. 2008. március 7-én a DJ-k világnapját Kijevben (Ukrajna) rendezték meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése