2011. december 14., szerda

A romákat nem lehet kiköltöztetni


A román határ menti Klárin (Radojevo) ez év májusában és júniusában roma családok költöztek be hat üresen álló házba. A jogtalan beköltözések nyugtalanságot és jogos felháborodást keltettek az 1400 lakosú faluban, de – azon kívül, hogy egy családot kiköltöztettek – azóta semmi sem változott: a házfoglalók továbbra is a házakban laknak.



Változik Bánát demográfiai arculata (fotó: Kecskés István)

A probléma képviselői kérdés formájában a magyarcsernyei községi képviselő-testület elé került, amelyben arra kértek választ a helybeli rendőrállomástól, hogy milyen körülmények között és kik költöztek az üres házakba. A válasz elkészült és erről a helyi parlament legutóbbi novemberi ülésén tárgyaltak. Kiderült, hogy a rendőrség jegyzékbe vette az eseteket, beleértve az érintett háztulajdonosok és a házfoglalók neveit is. A történtekről értesítették az illetékes nagykikindai alapfokú ügyészséget. Az adatok gyűjtésekor azonban nem a háztulajdonosokkal beszéltek, mert azok többsége már nincs a faluban, hanem a szomszédok, rokonok, ismerősök feljelentései alapján jártak el. Ennél tovább azonban nem juthatott a dolog, abból az egyszerű okból, hogy az érintett tulajdonosok nem indítottak kiköltöztetési eljárást, amit viszont sem a rendőrség, sem pedig a helyi önkormányzat önhatalmúlag nem indítványozhat. A házfoglalók nyilván számítottak is erre, hiszen arra hivatkozva, hogy a tavaszi talajvíz tönkretette addigi házaikat, éppen olyan épületekbe költöztek be, amelyek tulajdonosai már rég nem élnek a faluban, vagy pedig rendezetlen az adott ingatlan vagyonjogi helyzete.
Pera Milankov Magyarcsernye polgármestere hívta fel a minap a közvélemény figyelmét az egyre terebélyesedő roma populáció problémáira, amely már elérte a község lakosságának tíz százalékát. Klárin például egy szerb gyerekre tíz hasonló korú roma gyerek jut, Szerbcsernyén pedig már kiegyenlítődött a roma és a nem roma diákok aránya.

K. I.
Magyar Szó, 2011. december 14., 4. o.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése