2011. november 20., vasárnap

VMDK: Magyarázatot a behívókra!



Nyugtalanítónak tartja a behívók kézbesítésének mértékét Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke. A politikus telefonon feltett kérdéseire a nagykikindai katonai részleg válaszolt, ahol a többi között elmondták, a tartalékos szolgálatot az érvényben lévő védelmi törvény írja elő annak ellenére, hogy a kötelező sorkatonaság már megszűnt. Csonka szerint szükség van magyarázatra minisztériumi szintről is.
- Az elmúlt napokban pártunkat felkereste számos katonaköteles egyén Vajdaság legkülönbözőbb területeiről a kézbesített behívók miatt – nyilatkozta Csonka Áron a Vajdaság Mának. – A behívóban értesítik őket arról, hogy katonakönyvükkel, személyigazolványukkal meg kell jelenniük az adott katonaügyosztályhoz tartozó központban, ahol tartalékosokként meg fogják kapni a háborús beosztásukat. Ez érthető módon félelmet keltett az emberekben, mivel köztudomású, hogy Szerbia és Koszovó között határviták vannak. Elhangzottak már a sajtóban olyan vélemények is, hogy a kettő összeköttetésben áll.
A jelentkezések alapján megállapíthatjuk, hogy a behívók két kategóriába sorolhatóak. A fiatalok, akik most váltak katonakötelessé, képezik ez egyik csoportot, ők kaptak olyan értesítéseket, amelyben felszólítják őket a katonai nyilvántartásba vételre, annak ellenére, hogy a kötelező sorkatonaság már nem létezik. A másik csoport számunkra a nyugtalanítóbb: különböző körzetekben olyan emberekhez is érkeztek behívók, akik már a közelmúltban letöltötték sorkatonai szolgálatukat, katonarendőrként, sofőrként, felderítőként, stb., és most őket helyezik tartalékos állományba. A nagykikindai katonai részlegen, telefonos beszélgetésünk alkalmával, kérdésünkre elmondták, a védelmi törvényben benne van, hogy tartalékosokra annak ellenére szükség van, hogy a sorkatonaság már nem létezik. Abban az esetben, ha háborús helyzetbe kerülne az ország, nekik kellene védvonalként reagálniuk. A katonai részlegen elmondták, hogy vannak olyan személyek, akik koruknál fogva már nem hadkötelesek, és a pótlásukra küldték ki ezeket a behívókat. A kérdésünkre, ami arra vonatkozott, hogy mi történik akkor, ha valaki nem tartózkodik otthon, és nem tudja átvenni az értesítést, azt válaszolták, hogy továbbra is keresni fogják őket a behívó kézbesítése miatt, de ezen felül semmilyen következményre nem számíthatnak. Aki viszont átvette, annak meg kell jelennie az adott időpontban.
Mi, mint politikai szervezet ezeket a behívókat rendkívül nyugtalanítónak tartjuk, és nagyon reméljük, hogy a szerb hatalom nem arra készül, hogy a vajdasági magyarságot valamilyen konfliktusba belerántsa. Azt előre borítékoljuk, hogy mi nem fogunk támogatni semmi olyan megmozdulást, ami a vajdasági magyarokat fegyveres konfliktusba vezetné. Ezért a honvédelmi minisztériumtól hivatalos magyarázatot fogunk kérni, mert nekünk is, mint Szerbia minden polgárának, jogunk van tudni, mi a háttere ezeknek a behívóknak: miért pont most, és miért ilyen mértékben osztják szét őket.

(pzs)
http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/12610/VMDK-Magyarazatot-a-behivokra.html, 011. november 19. [21:00]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése