2011. november 21., hétfő

Fel kell számolni a koszovói párhuzamos intézményeket!


Ernst Reichel Németország prishtinai nagykövete elmondta, hazája Szerbiától elvárja, hogy rendezze viszonyát Koszovóval, ami csakis a párhuzamos intézmények felszámolásával érhető el. Reichel a prishtinai Koha Ditore lapnak nyilatkozva elmondta, hogy december 9-éig kevés az idő, és nagyobb bizalom szükséges nemcsak új egyezmények megkötéséhez, hanem a már meglévők gyakorlatba ültetéséhez is.
A nagykövet szerint december 9-éig – amikor az unió minisztertanácsa a tagjelölti státusáról dönt – nem várható a párhuzamos intézmények felszámolása, de Szerbiának hajlandóságot kell mutatnia, hogy eláll e struktúrák működtetésétől. Reichel követelte a Belgrád és Prishtina közti tárgyalások folytatását, megjegyezve, hogy politikai síkú párbeszédre is szükség lehet.
Brüsszelben közben megerősítették, hogy a Belgrád–Prishtina párbeszéd hétfőn folytatódik, annak ellenére, hogy a Borislav Stefanović vezette szerb tárgyalócsoport és Robert Cooper EU-közvetítő között még nem született megoldás az észak-koszovói határátkelők ügyében. (Beta)
Magyar Szó, 2011. november 19., 2. o.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése