2011. november 9., szerda

„Az anyanyelv az ember legszemélyesebb sajátja”


Teleki-díjat kapott a Szarvas Gábor Nyelművelő Egyesület

A Bethlen Gábor Alapítvány kuratóriuma Teleki Pál Érdeméremmel tüntette ki az adai Szarvas Gábor Nyelművelő Egyesületet november első napjaiban. Az elismeréssel járó emléklapot és érmet Budapesten, a Parlamentben dr. Hódi Éva, az egyesület elnöke vette át, a Vajdaság Ma kérdéseire is ő válaszolt.

Az érdemérmet, Rieger Tibor alkotását, "a szellemi honvédelem kiválóságai" kaphatják meg, a Bethlen alapítvány megfogalmazása szerint. A gyakorlatban ez mit jelent, mivel érdemelhető ki?

- Nagy megtiszteltetés és egyben nagy öröm számunkra, hogy a Bethlen Gábor Alapítvány ebben az évben többek között egyesületünket tüntette ki ezzel az éremmel. Bakos István kurátor, a Teleki Pál Emlékbizottság tagja beszédében a következőképp fogalmazta meg a kuratórium döntését: „A délvidéki magyarság kultúrája, a magyar nyelv pallérozása, oktatása és védelme ügyében két évtizede folytatott példás tevékenysége és közéleti szerepvállalása elismeréseként” részesült a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület ebben a kitüntetésben.

Dr. Hódi Éva a díjátadást követően

Merjünk magyarok lenni! - áll az érdemérem hátoldalán. Az Ön számára, és az egyesület tagjai számára ez a mondat milyen üzenetet közvetít?

- A mi tevékenységünk erről szól. Minden tevékenységünk a magyar nyelv és kultúra valamely vonatkozásával foglalkozik. Legyen szó egy tudományos tanácskozásról, egy nyelvi pályázatról, egy gyermekvetélkedőről, egy könyv megjelentetéséről, egy évfordulós megemlékezésről, egy irodalmi estről és sorolhatnám tovább, kiemelve a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napokat, az évente megrendezésre kerülő, határokon átívelő jelentőségű nagyszabású rendezvényünket. A nemzeti nyelv és nemzeti kultúra ápolása a nemzeti megmaradás szempontjából kardinális fontosságú kérdés. Ahhoz, hogy közösségként fennmaradjunk, számba kell venni szellemi értékeinket, ápolni hagyományainkat, értelmezni, értékelni a jelen sajátosságait. Az anyanyelv az ember legszemélyesebb sajátja, az anyanyelvvel való foglalkozás közösségi megmaradásunk szempontjából kiemelt fontosságú feladat.

A díjátadó ünnepség Budapesten, a Parlament Vadásztermében zajlott. Nekünk, akik nem voltunk jelen, mit emelne ki, mi volt a legmeghatározóbb momentuma az eseménynek?

- Az ünnepség színhelye, a Parlament, már önmagában is megdobogtatja minden magyar ember szívét. Nem mindennapi élmény a Parlamentbe bemenni, menet közben megcsodálni a gyönyörű belső tereket, megállni, kicsit elidőzni a Szent Korona előtt, melyet díszőrség őriz. Aztán bemenni a csodálatos Vadászterembe, a széksorokkal szemben a falon impozáns festmény: Etele legyőzi Budát... Ünnepélyes volt a műsor, melyet a Himnusz eléneklése után Lezsák Sándor nyitott meg, majd az elhangzó laudációk után a díjazottak átvették az elismeréseket. Számomra természetesen az volt a legemlékezetesebb mozzanat, amikor a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület nevében átvehettem az emlékérmet Lezsák Sándortól, és fogadtam a gratulációkat a kuratórium további tagjaitól.

A kitüntetés milyen hatást gyakorol az egyesület munkájára? Mi lesz a következő lépés, milyen tevekkel rendelkeznek?

- Továbbra is az anyanyelv és az anyanyelvi kultúra ügyében szeretnénk munkálkodni, mint eddig. Jövőnk és megmaradásunk szempontjából – és szívünk szerint is ezt tartjuk legfontosabb feladatunknak. Minden korosztályt szeretnénk bevonni ebbe a munkába – nagy hangsúlyt szeretnénk fordítani arra, hogy a fiatal generációk is minél előbb felismerjék ennek jelentőségét. Ez a tevékenység kitartó, folyamatos munkát feltételez. És van még egy dédelgetett tervünk, s reméljük, talán a nem túl távoli jövőben ez is testet ölt. Szeretnénk egy nyelvi irodát létrehozni, mely a civil tevékenységi formák mellett professzionális keretek között tudna foglalkozni a magyar nyelv környezetünkben felmerülő kérdéseivel

Pál Zsófia
http://www.vajma.info/cikk/tukor/4516/8222Az-anyanyelv-az-ember-legszemelyesebb-sajatja8221.html, 2011. november 8. [16:00]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése