2011. október 18., kedd

Bezúzott kirakatok és ablakok Temerinben

Az ügyészség az eseteket vagyon elleni bűncselekményeknek minősítette

Intenzíven keresi az újvidéki rendőrség azokat a támadókat, akik a vajdasági Temerinben bezúzták egy péküzlet, egy vegyesbolt, továbbá egy gyógyszertár, valamint a helyi horgász egyesület épületének kirakatait, illetve ablakait, jelentette az MTI.
Az újvidéki rendőrség közleménye szerint a támadássorozat vasárnapra (október 16- ára – B. A. megj.) virradóra történt és az ügyészség az eseteket vagyon elleni bűncselekményeknek minősítette.
A magyarok és szerbek által lakott dél-bácskai településen a múlt hónapban több verekedés tört ki kiskorúak között és a rendőrség szerint „ezek az incidensek, jellegüknél fogva nem minősíthetők nemzetiségek közötti összetűzéseknek, hanem alapos a gyanú, hogy erőszakos viselkedésről, a közbiztonság veszélyeztetéséről, súlyos testi sérülések okozásáról és rongálásokról van szó”. A rendőrség több fiatalt őrizetbe is vett a közelmúltban.
A Temerinben történt incidensekről tárgyalt a tartományi képviselőház illetékes bizottsága, a temerini képviselőtestület, az iskolák és a település számos intézménye és szervezete is.
http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/12472/Bezuzott-kirakatok-es-ablakok-Temerinben.html, 2011. október 17. [21:13]



BEÉRT A MÉRGEZETT GYÜMÖLCS
(Közlemény)


Időben figyelmeztettünk rá, az illetékesek mégsem tettek semmit.
A Temerinnel kapcsolatos rágalmazó és uszító nyilatkozatoknak és habzó szájú kommentároknak meglett a foganatja. A csütörtöki helyi közösségi bombariadót újabb provokációk követték: vasárnapra virradóra „ismeretlen” tettesek betörték a Hofy Pékség és Cukrászda kirakatát, emellett hasonló támadást követtek el a Kárász Sporthorgász Egyesület Kastély utcai klubhelyisége valamint Jegricska-parti horgásztanyája ellen is. Az összefüggés több mint nyilvánvaló, ugyanis a hisztériát kiváltó szeptember eleji „első” verekedésre a pecások székházának közelében került sor.
A szélsőségesek összehangolt szeptemberi kampánya során a Hofy pékségről az egyik lap azt a rágalmat terjesztette, hogy nem akar kenyeret adni a szerbeknek. Tudtunkkal az ügyészség mindeddig semmit sem tett a különösen veszélyes izgatás kiötlői és terjesztői ellen. Úgy látszik, a magyarokkal szemben ez a módszer is megengedett, a jogállamiság legnagyobb örömére. Mellesleg azt is jó volna tudni, hol sertepertélnek ilyenkor ombudsmanjaink? Talán csak nem a temerini magyar iskolát akarják éppen megszüntetni?

Temerin, 2011. október 17.

Csorba Béla,
a VMDP körzeti elnöke
Vajdasági Magyar Demokrata Párt
HÍRLEVÉL IX. évf. 233. szám
2011. október 18. és
Magyar Szó, 2011. október 18., 12. o.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése