2011. szeptember 26., hétfő

Újabb magyarellenes kampány

Közlemény

A Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) mélységesen elítéli az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ, ellen elkövetett betörést, valamint a szabadkai radanováci helyi közösség területén levő óvoda épületének, udvarának és játszóterének vandál módon történt megrongálását.
Ezek a szemmel láthatóan magyar intézmények elleni támadások arra utalnak, hogy a vajdasági magyarság elleni kilengéseknek új hulláma indult el. Tekintettel a nemzetiségi viszonyokban mutatkozó súlyos frusztrációkra, a helyzeten csak akkor lehet javítani, ha az illetékes szervek megtalálják az elmúlt tíz nap kilengéseinek elkövetőit – szerbeket, magyarokat vagy bárki mást – s gyors és példás büntetésben részesítik őket.
A VMDP már korábban rámutatott, hogy a magyarok kárára elkövetett időről-időre felerősödő inzultusok – még ha időnként sor kerül egy-egy magyarok által végrehajtott támadásra is – hosszú évek folyamatában szemlélve, váltakozó intenzitású lélektani hadviselésre utalnak.
A hivatalos intézmények jellegzetesnek mondható eredménytelensége, az objektív nehézségek ellenére állandósítja a nemzetek közötti feszültséget.
Itt az ideje, hogy a politikai tényezők, amelyek felelősséget viselnek e nyomasztó helyzet beálltáért, határozott intézkedésekkel, jól érzékelhető lépésekkel, valóban mindent megtegyenek azért, hogy útját állják az erőszakos cselekmények további elburjánzásának. Az elkövetőkben végre tudatosítani kell, hogy a nemzeti türelmetlenség szítását az illetékes szervek, és Szerbia egész társadalma elfogadhatatlannak tartja.
Ha az illetékes szervek – mint ahogy egyesek állítják – valóban nincsenek birtokában a megfelelő eszközöknek ahhoz, hogy hatékonyan felfedjék a társadalmi szempontból különösen veszélyes cselekmények elkövetőinek motívumait, akkor ezt a hiányosságot mielőbb ki kell küszöbölni.
Addig is teljes mértékben élni kell azokkal a szankciókkal, amelyeket a kihágásokról szóló köztársasági törvény tartalmaz. A nyomozás, majd a szabálysértési eljárás ilyen-olyan okokból történő mellőzése, vagy indokolatlan elhúzódása csak olaj a tűzre.
A VMDP szeretné tapasztalni, hogy a nemzetek közötti viszonyok további elmérgesedése a politika egyetlen felelős tényezőjének sincs érdekében. Akkor sem, ha választások vannak a láthatáron.
Temerin, 2011. szeptember 26.

Vajdasági Magyar Demokrata Párt
Intézőbizottság

Vajdasági Magyar Demokrata Párt
HÍRLEVÉL IX. évf. 214. szám
2011. szeptember 27.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése