2011. szeptember 29., csütörtök

„Tüzet oltani jöttünk…”


Gyors és hatékony lépésekre van szükség a nemzeti indíttatású incidensek számának csökkentése érdekében – állapították meg a temerini történések kapcsán tartott ülések részvevői
Az egyre szaporodó temerini összecsapások miatt tartott együttes ülést szerdán a Tartományi Képviselőház biztonsági, illetve nemzetiségek közötti viszonyokkal foglalkozó tanácsa Újvidéken, valamint az önkormányzat, a rendőrség és a tartományi ombudsman képviselői a temerini képviselő-testület épületében. Megállapították: sem eltúlozni, sem lebecsülni nem szabad a történteket, s mindenekelőtt a nemzetiségek közötti bizalom építésén kell a jövőben dolgozni. A munkát, mint kiderült, nem ártana az iskolákban kezdeni.
A parlamenti tanácsközi értekezletet, amelyen Egeresi Sándor, a képviselőház elnöke, Muškinja Heinrich Anikó tartományi ombudsman, valamint Stevan Krstić, az újvidéki rendőrőrs parancsnoka is részt vett, Sándor József, a nemzetek közötti viszonyokkal foglalkozó tanács elnöke vezette le, de jelen volt Tomislav Bogunović, a biztonsági kérdésekkel foglalkozó tanács vezetője is. A rendőrségi beszámolót ismertetve Stevan Krstić elmondta: a dél-bácskai körzetben január és szeptember között 26 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma a tavalyi évhez viszonyítva, a nemzeti indíttatású incidensek száma pedig kevesebb mint a felére zuhant vissza: míg tavaly 22, addig az idén 10 ilyen esetet jegyeztek fel. Ami a temerini községet illeti, ott 33 százalékkal csökkent az összetűzések száma. A rendőrség a maga részéről továbbra is professzionális munkát végez majd, közölte a parancsnok, majd hozzátette: a nemzeti indíttatású bűncselekmények megfékezése érdekében a családon, az iskolán, a szociális intézményeken belül is el kell végezni a szükséges munkát.
Arra a kérdésre válaszolva, hogy a legutóbbi incidenseknél egyértelműen megállapítható-e a nemzeti gyűlölet jelenléte, Krstić elmondta: tény, hogy erőszakos cselekedetekről beszélhetünk, s az ügyészség feladata besorolni azokat indíttatásuk alapján. Mint mondta, köztudott az is, hogy az Obraz és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom nagyban hozzájárultak a feszültség fokozásához.


(Fotó: Ótos András)

EGYNYELVŰ ISKOLÁK
Az ombudsman közölte: a polgárokat felzaklatták a temerini történések, az irodánál ezért úgy döntöttek, a polgári jogvédőnek is részt kell vennie a helyzet rendezésében. Muškinja Heinrich Anikó elmondta: megfelelő kommunikációt alakítanak ki az iskolák képviselőivel, továbbá a szülőkkel is, s ellenőrzésük alá vonják mindazoknak a munkáját, akik nem tettek eleget az efféle feszült helyzet kialakulásának megakadályozása érdekében. Az ellenőrzés mindenképp kiterjed majd a két temerini iskolára: teljesen elkülönítették ugyanis a szerb és a magyar ajkú diákokat, s tudni lehet, melyikbe milyen nemzetiségű gyerekek járnak, ami semmiképp sem járul hozzá a kölcsönös tisztelet kialakításához.
Bore Kutić, a Szerb Haladó Párt képviselője arra mutatott rá, hogy elsősorban a szülőket terheli a felelősség a legutóbbi temerini incidensek miatt, melyeket nagyon komolyan kell kezelni, hiszen a „kisebb parazsak vezetnek utóbb a tűzhöz.” Hozzátette: Boszniában, Horvátországban és Koszovóban is kisebb összetűzésekkel indult a későbbi háború.
László Gyula, a Magyar Remény Mozgalom tagja az utóbbi időben tapasztalt kisebbségellenes hangulatra hívta fel a figyelmet, s mint mondta, a magyarverések nem kaptak korábban akkora publicitást, mint a legutóbbi esetek.
AZ EGYÜTTÉLÉS ÚTJÁN
Nem szabad sem felnagyítani, sem pedig lebecsülni a történteket – fogalmazott Egeresi Sándor. Szerinte az egymás mellett élés helyett az együttélés megvalósításán kell fáradozni. – Az incidenseknek arra kell ösztönözniük bennünket, hogy a fiatalok közötti bizalom fejlesztésén dolgozzunk – mondta a házelnök. Beszámolt arról is, hogy az Ivica Dačić belügyminiszterrel folytatandó mai belgrádi megbeszélése során javasolni fogja, hogy a biztonsági tanács következő ülését Temerinben tartsák.
A most elfogadott következtetéseket Egeresi már Temerinben, a képviselő-testületi értekezleten ismertette, melyen Gusztony András polgármesteren kívül úgyszintén részt vettek az ombudsmani iroda, a rendőrség és az említett két parlamenti tanács illetékesei is. Egeresi úgy fogalmazott: a helybeliek támogatására is szükség van, mert anélkül egyetlen döntés sem lehet fajsúlyos. Hangsúlyozta: az egyes incidenseket sohasem szabad kivetíteni a nemzeti közösségek egészére. A képviselőházi tanácsok együttes ülésének következtetéseiről szólva elmondta: erősíteni kell a tartomány intézményei és a rendőrség közötti együttműködést, emellett támogatást kell nyújtani a temerini községnek a 2011 és 2015 közötti biztonságfejlesztési terv megvalósításához. A tanácsok ugyanakkor felszólították a nevelési-oktatási intézményeket arra, hogy hatékonyabban dolgozzanak az erőszak visszaszorításán. Az igazságügyi szervektől pontos kimutatást kértek arról, hogy 2004 óta hány nemzeti indíttatású incidens miatt indult eljárás és született ítélet.
MÉG NEM KÉSŐ
– Igaz, hogy most tüzet oltani jöttünk Temerinbe, mégsem hiszem, hogy elkéstünk volna. A tartományi és helyi önkormányzati szerveknek folyamatosan, stratégiailag kell dolgozniuk az erőszak megfékezésén. Mindenekelőtt azonban itt, helyben kell megoldást találnunk a gondokra – nyilatkozta a képviselőház elnöke.
Nem kívánta megjelölni, ki lehet a bűnös a temerini összecsapásokért. A bizalom erősítése a legfontosabb, emelte ki, s a megfelelő állami szervek feladata megtalálni a bűnösöket.
– Sajnos Vajdaságban mindenütt, így itt, Temerinben is vannak olyan erők, melyeknek nem érdeke a békés együttélés. Mind magyar, mind szerb oldalon léteznek ezek a szélsőjobboldali csoportosulások. Tudjuk, minden incidens veszélyesnek számít a tartományi toleranciára nézve – ezt a múltbéli tapasztalatok is alátámasztották. Ezért kell a megelőzésen dolgozni, ha pedig mégis megesett az összetűzés, a lehető leggyorsabban reagálni – fogalmazott Egeresi Sándor.
Mint megtudtuk, az ombudsman közreműködése voltaképp két irányban halad majd.
– Felajánlottunk a mediációt, s a község képviselőinek kellene a közeljövőben kijelölniük, hogy kik vennének részt benne. Ez egy hosszan tartó folyamat, mi elsősorban a gyerekekkel való kommunikációra, közös szülői értekezletek szervezésére gondoltunk. A másik irány az ombudsman ellenőrző szerepét foglalja magába, az egyik eljárás már elindult: ennek kéne megállapítania a magyar és szerb tagozatok teljes szétválasztásának körülményeit a temerini iskolákban – mondta el lapunknak Vukašinović Éva tartományi ombudsmanhelyettes.
ISKOLALÁTOGATÁSOK, SZÜLŐI ÉRTEKEZLETEK
Azzal a céllal látogatott tegnap Temerinbe munkatársaival Muškinja Heinrich Anikó tartományi ombudsman, hogy az elmúlt napok történései kapcsán a helyi politikai vezetőkkel az előállt állapotok békésebb mederbe való tereléséről tárgyaljon. Egyrészt kezdeményezte az iskolalátogatásokat, a témával kapcsolatos szülői értekezletek megtartását és a tanulókkal való beszélgetéseket. Másrészt kivizsgálják, hogy történtek-e mulasztások a tanintézetekben az oktató-nevelő munkában.
Danica Todorov ombudsmanhelyettes arról szólt, hogy hosszabb távúra tervezik a foglalkozásokat, fiatalok szűkebb csoportjára helyezik a hangsúlyt, mert azt szeretnék megtudni, mi váltotta ki az ellenséges és agresszív magatartást. Feltette a kérdést: miért van az elkülönülés (szegregáció) a temerini iskolákban, és ki a felelős érte? Ő ugyanis ebben látja a közbiztonsági helyzet megromlását a városban.
Az elhangzottakra elsőként Csorba Béla, a VMDP körzeti szervezetének elnöke reagált, kifejtve, hogy a probléma nem csupán pedagógiai. Temerinben az elmúlt 15 évben drasztikusan megváltoztak az etnikai arányok. Tízezer menekült érkezett a városba Horvátországból és Boszniából, s közülük több mint hatezer temerini polgár lett. Az ilyen demográfiai változások az egész világon konfliktusokat eredményeznek. Az őslakók és a letelepedettek között nemcsak nyelvi, hanem kulturális különbségek is vannak, és az együttélés normáit mindkét közösségnek tanulnia kell. Meg kell szokni, hogy a kisebbségeknek is jogaik vannak, és azokat tisztelni kell – és fordítva, mondta Csorba.
A továbbiakban közölte, hogy a fiatalok közötti konfliktusokról szóló saját dokumentációját tavaly átadta a vajdasági ombudsmannak. Ez és a rendőrségi jelentések alapján nem lehet eltitkolni, hogy az elmúlt években nagy volt a helyi magyarságra nehezedő nyomás. Ami nem azt jelenti, hogy nem történtek kilengések a másik fél részéről is. A mostani történésekkel kapcsolatosan pedig a szerb nyelvű média viszonyulása kifejezetten uszító, ami már büntetőjogi kérdést is felvet. Hozzátette, hogy sokak szerint a problémák gyökere az iskolákban van, nem pedig a szerb társadalomban. Kifogásolta az ügyészség és a bíróság lassú munkáját. Arra kérte a polgári jogvédőt és helyetteseit, hogy az ilyen kérdésekre is terjedjen ki a figyelmük.
Csorba Béla visszautasította azt a vádat, hogy az iskolákban szegregáció lenne, mivel a nemzeti közösségeket megilleti a jog, hogy önálló iskoláik lehetnek. Az önálló magyar iskola létezése pedig nem szegregáció. Ez szóváltást idézett elő, amelynek során Muškinja Heinrich Anikó megjegyezte, hogy az ombudsman nem kíván politizálni, csak békességet akar és a jogi részét kívánja kivizsgálni annak, hogy miért járnak az egyik vegyes tannyelvű iskola magyar tanulói a másik, tiszta magyar iskolába. A megoldásra ajánlatot tesznek.
Más hozzászólók kifogásolták az erős rendőri jelenlétet és járőrözést, valamint az ügyészség és a bíróság lassú munkáját. Egyetértettek abban, hogy a helyzetet minél előbb orvosolni kell és az ombudsman ajánlásaival csillapítani kell a felborzolt kedélyeket.
G. B., vár
Magyar Szó, 2011. szeptember 29., 1. és 5. o.

Hozzászólások (21):

http://www.magyarszo.com/fex.page:2011-09-29_Tuzet_oltani_jottunk.xhtml

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése