2011. szeptember 19., hétfő

Szerbverés Temerinben

Egeresi Sándor, a Vajdasági Képviselőház elnöke a legerélyesebben elítéli a hétvégén történt temerini incidenst, amelyben szerb nemzetiségű fiatalokból álló csoportot vertek meg. Egyben felszólítja az illetékes rendbiztonsági és bírósági szerveket, mihamarabb derítsenek fényt az ügy részleteire.
Egeresi az Újvidéki rendőrség illetékeseitől kért és kapott jelentésből értesült, hogy erőszakos viselkedéssel kiváltott bűncselekmény alapos gyanújával az ügyet a Felső Ügyészség elő viszik, és a gyanúsított négy magyar nemzetiségű fiatal ellen eljárást indítanak.
– Az utóbbi időben sokat dolgoztunk, és sokat tettünk a nemzetek közötti viszonyok és a tolerencia előrelendítésén Temerinben, amely köztudottan nemzetiségi kérdésben az egyik legérzékenyebb közösség Vajdaságban. Nem engedhetjük meg, és nem is fogjuk megengedni, hogy egyes személyek veszélybe sodorják a Vajdaságban élő nemzeti közösségek jószomszédi viszonyát – mondta Egeresi.
Hozzátette, ha mégis kiderül, hogy ez az eset nemzeti türelmetlenségből fakadt, az biztosan nem vonatkoztatható a temerini és a vajdasági magyar közösség egészére, hanem egy-egy személy erőszakos viselkedésének megnyilvánulása.
– Biztos vagyok benne, hogy az ilyen és ehhez hasonló esetek iránt megvetéssel viszonyulnak vajdaság lakosai nemzeti hovatartozástól függetlenül, mert egyetlen józangondolkodású ember sem maradhat közömbös az iránt, hogy valakinek gyermekét megverik. Az ehhez hasonló esetek megakadályozásán a jövőben szülőknek, oktatási intézményeknek és illetékes állami szerveknek is együttesen kell dolgozniuk – üzente Egeresi a Tartományi Képviselőház közleményében.

Magyar Szó, 2011. szeptember 19.,4. o.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése