2011. szeptember 22., csütörtök

Heves vita a vagyon-visszaszármaztatási törvényről

A szerbiai parlamentben befejeződött a vagyon-visszaszármaztatási törvény javaslatáról szóló vita. A mai nap során legtöbb vitát a kormány azon módosítási javaslata váltotta ki, mely azt látja elő, hogy csak a megszálló erőknél szolgáló külföldi állampolgárok nem jogosultak a vagyon visszaszármaztatására.
Az LDP, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) és a Szerbiai Szociáldemokrata Párt (SDPS) részére ez a javaslat elfogadhatatlan, mert lehetővé teszi, hogy a megszállókkal együttműködők leszármazottainak visszaadják szerbiai vagyonukat. Véleményük szerint ezzel a módosítási javaslattal a kormány felülbírálja a történelmet és relativizálja az antifasiszta harcot.
A Szerbiai Szocialista Párt szerint a kormány indítványa “ideológiailag elfogadhatatlan”, s azt követelik, hogy a kormány vizsgálja meg még egyszer ennek minden aspektusát, míg a LSV azt követelte, vonják vissza az indítványt. A Szerb Haladó Párt (SNS) ugyancsak egy modosítási indítványt terjesztett be, amelyben azt követelik, hogy pontosan definiálják, kik a megszállókkal együttműködők, akikre nem vonatkozna a vagyon-visszaszármaztatási törvény, s az “igazság érdekében” kérték indítványuk elfogadását.
Božidar Đelić, a szerbiai kormány alelnöke azt mondta, a kormány módosítási indítványa nem törli el a bűnöket, és senki, akit elítéltek ilyen alapon, nem részesülhet a kártérítésből, mindaddig, míg esetleg nem rehabilitálják.
Az elsődleges javaslat módosítását, amely szerint a megszálló erők tagjainak semmiképpen sem lesz joguk a kárpótlásra, a VMSZ követelte, ettől téve függővé a vagyon-visszaszármaztatási törvény támogatását.
Az előterjesztett törvényt megindokolva Đelić azt mondta, a törvény elfogadása helyrehozza a történelmi igazságtalanságot. Mint mondta, a kártérítés teljes összeges mintegy 4,5 milliárd euró lesz, amiből 2 milliárdot kötvényekben kapnak kézhez az érintettek.
Minden párt, kivéve a Szerb Radikális Pártot (SRS) egyetért abban, hogy vissza kell szolgáltatni az elkobzott javakat. (Beta)
http://www.vajma.info/cikk/szerbia/15382/Heves-vita-a-vagyon-visszaszarmaztatasi-torvenyrol.html, 2011. szeptember 21. [21:36]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése