2011. szeptember 23., péntek

A fiatalok nem szeretik a kisebbségeket

A Szerbiai Helsinki Bizottság megbízásából végzett felmérések eredményei azt mutatják, hogy a középiskolások többnyire konzervatív nézeteket vallanak, soviniszták és rendkívüli módon homofóbok.
Marija Radoman, az Álláspontok és értékorientációk a szerbiai középiskolásoknál elnevezésű kutatás szerzője azt mondja, ezek az eredmények senkit nem kell, hogy meglepjenek.
A megkérdezettek 60 százaléka tanúsított erősebb vagy mérsékeltebb homofób magatartást, a romákkal szembeni soviniszta magatartás viszont az ankéttal felölelt tanulók közel 70 százalékát jellemezte. A „szerb ellenségek” top listáján az albánok állnak az első helyen.
„A szerbiai középiskolások meglehetősen sztereotíp viselkedési formákat képviselnek. Leginkább tradicionálisak is és konzervatívak is, de ami aggasztó, az a melegekkel és a romákkal kapcsolatos nézeteik némelyike. De ezek a nézetek is voltaképpen csak a mai Szerbia képét vetítik elénk, vagyis nem nagyon kell csodálkoznunk azon, hogy ilyenek”, tette hozzá a kutatás vezetője.
Az ankét belgrádi, újvidéki, niši, nagybecskereki, Novi Pazar-i és kruševaci középiskolásokat ölelt fel, összesen 630-at.
Marija Radoman azt mondja, a fiatalok képesek megváltozni, de ez nem fog önmagától megtörténni. „Mi számíthatunk arra, hogy a jövőben meg fognak változni, de nem fognak maguktól megváltozni. Ez megint csak attól függ, hogy Szerbia megváltozik-e”, véli a szakember.
Ezzel egyidőben, a héten Újvidéket döbbentette meg egy középiskolai tanárnő, aki a Facebook közösségi portálon keresztül nyíltan gyűlöletet szított a melegek, de a nemzeti kisebbségek ellen is, ami nagy felháborodást keltett a nyilvánosság körében.
Marija Radoman viszont azt állítja, hogy ez a meglepődés és szörnyűlködés voltaképpen álságos dolog, kétszínűségre vall.
„Nincs ez a tanárnő egyedül, vannak még ilyenek. S akkor most a nyilvánosság ’módfelett meg van döbbenve’ attól, hogyan lehetséges ilyesmi Szerbiában... No, de miért nem kérdezik meg inkább a gyerekeiket, hogy mi történik az iskolában. Mert nekem meggyőződésem, hogy tömeges jelenség az, hogy a tanárok bizonyos homofób, soviniszta, nacionalista nézeteket vallanak...”, szögezte le Marija Radoman.

(Deutsche Welle)
http://www.vajma.info/cikk/tukor/4399/A-fiatalok-nem-szeretik-a-kisebbsegeket.html, 2011. szeptember 23. [15:54]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése