2011. szeptember 29., csütörtök

Feszültségektől terhes Temerin

A napokban Temerinben minden utcasarkon rendőrök őrzik a nyugalmat, miután az elmúlt két hétben két esetben vertek meg magyar kiskorúak szerbeket és egy esetben szerbek magyarokat. A szerbek elleni incidensekről naponta cikkezik a szerb média, egészen addig, hogy a Hofi pékségéről, Temerin legnagyobb magyar tulajdonú pékségéről két nappal ezelőtt azt írták, hogy nem ad el kenyeret szerbeknek.
Hoffmann Árpád, a pékség tulajdonosa bejelentést tett a temerini rendőrségen.
Megnyugtatták és azóta éjjel vigyázzák üzleteit, nehogy betörjék az üvegeit, vagy hasonló incidens történjen. A pékség tulajdonosának elbeszélése szerint félelmet keltettek a történtek, de bízik, abban, hogy a rendőrség továbbra is végzi dolgát és megvédi a randalírozóktól. Természetesen minden szerb vásárlónak adnak kenyeret, ahogy eddig is. Azt fontolgatja, hogy jogi útra tereli az ügyet.
A szerb média hangulatkeltő cikkezése csak olaj volt a tűzre, hogy az Obraz szélsőséges szerb szervezet, vasárnapra tömeges tüntetést jelentett be, amitől az utolsó pillanatban engedély hiányában ugyan visszalépett, de napokkal előtte megjelentek Temerinben, hogy megvédjék a magyaroktól a többségben élő szerbeket. Ezt megerősítette Vladimir Tepić, aki az Obraz újvidéki tagja és az alábbiakkal érvelt:
– Ez a mi hazánk. Ez szerb föld és magyar is. Mi nem akarunk senkivel összetűzést. Maguk is tudják. Itt van, nézzék csak meg a koszovói helyzetet. Nem kell nekünk újabb Koszovó. Nem adjuk fel Koszovót. Mint ahogyan Temerint sem, mert megvédjük a magyar szélsőségesektől – mondja az Obrazos.
Teleki Zsolt, akinek már meggyűlt a baja a rendőrséggel nemzeti alapú incidensek miatt, a pénteki rendőrségi akcióról azt mesélte, hogy ok nélkül bekísérték a rendőrőrsre kihallgatásra. Az volt a magyarázat, hogy ne provokálják az Obraz szerb jobboldali szervezet aktivistáit, akik a központban gyülekeztek és tizenöt-húszan voltak. Este tíztől kettőig tartották benn. A rendőrség hétfő este igazoltatás után mindenkit hazaküldött a magyar szórakozóhelyeknek számító kávézókból. Teleki szavai szerint, amit csoportosulásnak tekintenek, legyen az két magyar is, feloszlatják.
Az Obraz tagjai aláírást gyűjtenek Gusztony András, Temerin polgármesterének leváltására, amihez a község első embere sok sikert kívánt, egyúttal arra is emlékeztetett, hogy jövőre választások lesznek Szerbiában. Az Obraz tagjai a község képviselőtestületi ülésére is megpróbáltak bejutni, engedély nélkül.
– Teljesen fölösleges, hogy ki kezdte és hogy kit vertek többet. Azért itt igencsak magyarok voltak az áldozatok és nem is mindig úgy végződtek ezek az ügyek, ahogy kellett volna. A rendőrség általában akkor megtette a dolgát, viszont vagy a bíróságon vagy az ügyészségen ezek a dolgok elakadtak. Nyilvánvalóan van egy negatív hangulatkeltés Temerin irányába – nyilatkozta Gusztony.
A hétfői incidensről annyit tudni, hogy megvertek egy szerb diákot a közgazdasági középiskola parkjában, a fiúnak eltört az orra és egy ujja. Nem hivatalos értesülések szerint a szerb diák nemzeti alapon sértegetett egy magyar iskolást. A vita dulakodássá fajult, majd tettlegességé. A magyarok szerint a szerb verésnek hetekkel korábbi előzményei voltak. Temerini szóbeszéd, hogy az egyik szerb verő kiskorú fiatalt, aki mindkét incidensben részt vett, korábban szerbek zaklatták az utcákon, majd téglával verték fejbe, amiből nem lett „ügy”. A hétfői incidens két gyanúsítottja a szeptember 11-ei verekedésben is részt vett, amikor öt szerb fiatalt vertek meg. A magyarok azóta, egyhónapos vizsgálati fogságukat töltik.
(A képen: "temerini részlet")
M. A. – M. Sz. M.
http://www.vajma.info/cikk/tukor/4411/Feszultsegektol-terhes-Temerin.html, 2011. szeptember 29. [0:31]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése