2011. szeptember 30., péntek

Diplomáciai feszültség a szerbiai kárpótlási törvény miatt


Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTV1 Este műsoránban
Diplomáciai feszültség a szerbiai kárpótlási törvény miatt


Műsorvezető: - Nyílt levelet írt a szerb államfőnek a Vajdasági Magyarok Szövetségének elnöke. Pásztor István azt nehezményezi, hogy a szerb parlament által hétfőn elfogadott kárpótlási törvény még mindig kollektív bűnösként tekint a magyarokra és a gyakorlatilag kizárja a kárpótlásból a Vajdaságban 1944-45-ben élőket és azok leszármazottait. A szerb államfőnek 15 napja van aláírni a törvényt, de vissza is küldheti a parlamentnek. A magyar Külügyminisztérium tegnap bekérette a szerb nagykövetet.
Mv.: - Az Este vendége Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, jó estét kívánok!
Németh Zsolt, - Jó estét kívánok!
Mv.: - Mit mondtak a nagykövet úrnak?
Németh Zsolt, - Hát én azt mondtam neki, hogy a tegnapi nap folyamán, hogy meg vagyok döbbenve, a bejátszásokból az egyik probléma ugrott elő, hogy itt kizárták azokat az ügyeket a kárpótlásból, amelyek 45. március 9. előtt történtek. Tehát a 44-45-ös nagyon brutális magyarellenes vérengzések, amelyek egyesek szerint elérték a 40 ezres számot, de vannak magasabb becslések is, hogy ennyi magyar lőttek a Dunába. Ezeknek az embereknek a kizárása a kárpótlásból elfogadhatatlan. De van egy másik probléma is, amiről nem szólt a bejátszás, hogy van egy olyan passzus most a törvényben, amelynek egyébként a törlését megígérte a szerb miniszterelnök-helyettes Martonyi Jánosnak, csak éppen néhány nappal ezelőtt járt Belgrádban. Ami úgy szól, hogy a külföldi megszálló erők és azok leszármazottai pedig egyáltalán nem részesülhetnek kárpótlásban. Tehát tekintettel arra, hogy minden magyar a magyar hadseregbe besoroztak, és az ő leszármazottaik azok, akik ma magyarok Vajdaságban és Szerbiában, teát kollektíve a magyarságot kirekesztik a kárpótlásból.
Mv.: - Ez közel 300 ezer ember.
Németh Zsolt, - Ez közel 300 ezer ember, és ezt hívják a kollektív bűnösség elvének. Ugyanezen az elven, hogy megszállók voltak, fasiszta megszállók voltak, akkor még hozzátették ezt. Fogadták el a II. világháborúban az úgynevezett Avnoj- dektérumokat, ami alapján kollektív bűnösséggel sújtották a vajdasági magyarokat, illetőleg Szlovákiában a Beneš-dekrétumokat..
Mv.: - .. Beneš-dekrétumok, teljesen párhuzamos ezzel.
Németh Zsolt, - Most azért jobb Szlovákiában a helyzet, most, mint Szerbiában, mert ilyen nyílt direkt jogkövetkezményekkel járó kollektív bűnösség, tehát, hogy kirekesztik a magyarságot, egy jognak az élvezéséből, ilyen Szlovákiában sincs.
Mv.: - Hát azért van egy, a kettős állampolgárság lehetősége.
Németh Zsolt, parlamenti államtitkár, Külügyminisztérium: - Így van. De én most nem akarom arra elterelni a szót.
Mv.: - Igen, nem erről van szó. De azért mégis csak van.
Németh Zsolt, parlamenti államtitkár, Külügyminisztérium: - Én azt hiszem, hogy az nem a kollektív bűnösség, mert igazán ott azért ez most mindenkire vonatkozik. Ott az amerikai, a kanadai és a magyar kettős állampolgárságra is vonatkozik. Szerbiában gyakorlatilag ez a törvény ez a magyarságról szól, és elmondtam a nagykövet úrnak, hogy ez megdöbbentő, ez ellentétes a szerbiai belső jogrendszerrel, a nemzetközi normákkal, az Európai Uniónak az alapelveivel, ahol a felelősség egyéni. És ez a lépés miután a nagykövet úr erre azt mondta, hogy az Európai Unió akarta, hogy legyen kárpótlási törvény, és nem tudtunk volna kárpótlási törvényt megalkotni.
Mv.:
- Egyébként ez igaz.
Németh Zsolt: - Megalkotni, hogyha nincsen benne ez, mert megzsaroltak bennünket a koalíciós partnereink, a szociáldemokrata, Liberális Szociáldemokrata Liga.
Mv.: - De megdöbbentő, hogy megszavazták még a Demokrata Pártban ülő magyar képviselők is.
Németh Zsolt, - Így van.
Mv.: - Azért ez egy kicsit ijesztő.
Németh Zsolt: - Igazán ez a döbbenetes, hogy az, az ellenzék, amelyiket úgymond nemzeti ellenzéknek vagy radikális ellenzéknek mondanak, a Nikolić-féle párt, a Šešelj-féle párt, az ellenezte. A liberálisok, azok találták meg a magyarokban a fasisztát, és ugye ezt ismerjük Magyarországon is, hogy a liberálisok nagyon könnyen megtalálják a fasisztát, hogyha egy kicsit keresik. Tehát ugyanaz a fajta mechanizmus működik és ez a vajdasági magyarság számára úgy gondolom, hogy rendkívül figyelmezető jel kell legyen, mert jelentős százalékban, ha nem a fele, a vajdasági magyaroknak az elmúlt években néha a Demokrata Pártra, vagy néha a liberálisokra szavazott. Azt gondolom, hogy ez a VMSZ számára a vajdasági magyar pártok számára és a vajdasági magyar közösség számára egy olyan figyelmeztetés, amit a jövőben mindenféleképpen fejben kell tartani.
Mv.: - Államtitkár úr, mi a stratégiája a magyar kormányzatnak, a magyar külügynek, hogy ezt valahogy negligálják? Anulálják ezt a döntést. Vagy legalábbis átgondolásra késztessék a szerb parlamentet.
Németh Zsolt: - Rövid távon én azt kellett közöljem a magyar kormány nevében a nagykövet úrral, hogy ez azt jelenti, hogy ezzel a döntéssel Szerbia alkalmatlanná vált az európai integrációra, tagjelölti státuszra, amelyről egyébként októberben kívánt dönteni a bizottság, és decemberben kíván dönteni a Európai Tanács.
Mv.: - Nagyon fontos kérdés, bocsánat, Magyarország adott esetben hogyha nem változik semmi, akkor vétót emel a tagjelölti státusz ellen? Megteheti?
Németh Zsolt, parlamenti államtitkár, Külügyminisztérium: - Magyarország nem mondhatja azt ezt követően, hogy alkalmas a tagjelölti státusra Szerbia.
Mv.: - Milyen jogkövetkezménye van ennek?
Németh Zsolt: - Egy olyan helyzetben vagyunk, hogy ezt az Európai Bizottság, illetőleg az EU-s partnereinkkel is egyértelműen közöltük ezekben a napokban, bízunk abban, hogy a szerbek erre a problémára erre megoldást fognak találni. Az járható út, amit pl. a nyílt levélben a VMSZ elnöke megfogalmazott, hogy az államelnök küldje vissza a parlamentnek, dolgozzanak még egy kicsit ezen a kárpótlási törvényen. Találjunk erre a kérdésre megoldást. Erre mi is nyitottak vagyunk.
Mv.: - Tadić úr egyébként ezt megteheti, ugye? Megteszi?
Németh Zsolt: - Megteheti, és a VMSZ az emlékeztetnék arra, hogy jelenleg tagja a kormánykoalíciónak.
Mv.: - Ez így van.
Németh Zsolt: - Tehát ilyen értelemben a kormánykoalíciós partnereket is vonja be a megegyezésbe, Magyarország mögöttük áll a VMSZ mögött állunk, de azt kell mondanom, hogy hosszabb távon semmiféleképpen nem lehet érdekünk az, hogy na, azzal oldjuk meg a helyzetet, hogy Szerbiát kizárjuk az Európai Unióból. Ez nem megoldás. Mert számunkra az integráció és a megoldás az egymáshoz nagyon közel álló fogalom, ugyanakkor most rövid távon azt kell kijelentenünk, hogy ez az európai integráció elveivel összeegyeztethetetlen.
(MTV1, Szerda Este, 2011.09.28. 22:41:56--22:52:57 - műsorvezető: Gulyás István)
http://www.vajma.info/cikk/tukor/4415/Diplomaciai-feszultseg-a-szerbiai-karpotlasi-torveny-miatt-.html, 2011. szeptember 30. [9:50]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése