2011. július 23., szombat

Méltó emlékművet Újvidékre!


A második világháború végén és a béke első hónapjaiban Újvidéken módszeresen irtották a magyarokat és a németeket, hogy ez – amint Ivan Rukavina tábornok, a katonai közigazgatás teljhatalmú parancsnoka fogalmazott – szavatolja a vidék délszláv jellegét. Ma sem tudni, több száz vagy több ezer áldozat esett a városban. A tömegsírok helyeit nagyjából be tudtuk azonosítani, de csupán a helyeit, azok ugyanis eltűntek mára. Van, amelyiket a csatorna torkolatának átépítésekor, másokat a Duna védelmi rendszerének építésekor tüntettek el örökre, ismét másoknak a kőolaj-finomító építésének alapozásakor veszett nyomuk, de az 1965-ős és az 1971-es nagy árvíz is elmosott néhányat.
A levéltárban az újvidéki likvidálás dokumentumait nem lehetett megtalálni.
A város magyarsága az elsők között kezdte szervezni a megemlékezést még 1990. november elsején, jobb hely híján eltakarították a Futaki úti temető végében levő, teljesen lerombolt katonatemetőnek a helyén, ahonnan előbb el kellett takarítaniuk a másfél méter vastagon felhalmozott városi szemetet. A szemét alatt talált katonasírok emlékköveiből állítottak szerény emlékművet, mellé helyezve egy nagy fakeresztet a lemészároltak és eltüntetettek emlékére. Méltatlan az áldozatokhoz, különösen ha a korábbi, az 1944-es razzia áldozataiéval vetjük össze. A város azonban még e szerény emlékmű felállítására sem adott engedélyt.
1990-ben Makovecz Imre magyar műépítész elkészítette egy méltó emléktorony teljes tervezetét. A megemlékezések szervezői ezt szeretnék felépíttetni.
Egyes magyar politikai szervezetek (elsősorban domináns politikai pártunk) elvtelen alkuba bocsátkoztak a szerb hatalommal, ellenzik az emléktorom felépítését, megelégednének sokkal egyszerűbb emlékművel is. A kezdeményezők eddig egyetlen komoly támogatóra leltek, Schmidt Pálné Makrai Katalin, a Magyar Köztársaság elnöke nejének személyében, aki vállalta az emlékmű felépítésének védnökségét.
Kérjük azon magyar politikai pártok, civil szervezetek és egyházaink képviselői, akik egyetértenek a Makovecz által készített emlékmű építésének tervével, aláírásukkal támogassák azt. Egyetértésüket jelezzék e megadott két e-mail cím egyikén: matmarci@gmail.com, és papppf@neobee.net
Kelt Újvidéken, 2011. július hó 23-án.

Papp Ferenc, a Nagy Sándor Műemlékvédő és Hagyományápoló Egyesület
elnöke, Újvidék
Matuska Márton, az Újvidéki Diáksegélyező Egyesület elnöke, Újvidék
Bozóki Antal, mgr., az Árgus – Vajdasági Magyar Kisebbségjogi Civil Egyesület elnöke, Újvidék

Ui.
Mivel nincs többé kül- és bel-magyar, kérjük, felhívásunkat továbbítsák az egész Kárpát-medence területének magyarságához. Ez mindnyájunk ügye, joga van minden magyarnak véleményt nyilvánítani.

1 megjegyzés:

  1. Tisztelt szerző,
    Az emlékműnek létre kell jönnie! Ezt az emlékművet azonban a FEJEKben kell megtervezni, és az az ország még nem teljesen érett meg arra, hogy beismerje volt hősei bűneit. Politikusai és történészei ismereteim szerint még máig (2011 novemberéig) sem ismerték el, hogy a szerb partizánok 1944 novemberétől mit tettek a magyar lakossággal, sem azt, hogy ezután is módszeresen irtották a magyarokat. Hogyan képzeli hát, hogy egy ilyen emlékmű létrejöhet? Le fogják rombolni a szerb nacionalisták. Miért? Mert elhitették velük, hogy létezésük, születésük a magyarok pusztulásából fakadt és hogy mi az ellenségük vagyunk. A nyugati világ (amely most képes lenne nyomást gyakorolni a szerbekre) meghatározó személyei közül senki sem hallott a rémtettekről, és senki sem kész cselekedni, segíteni. Akinél a hatalom, annál a fegyver és a pénz. Ő dönt most. A jelen az emberé. A jövő Isten kezében van. Küzdeni kell mégis az emlékmű létrejöttéért.
    József

    VálaszTörlés